ההגדרה של מזונות ילדים, נקבעת על פי הכללים והחוקים של בית המשפט בישראל. החוק קובע הגנה מוחלטת על הילד ועל אימו, במטרה לסייע להם להתקיים בכבוד. את התשלום קובעים על פי מאפיינים ופרמטרים הקבועים בחוק, והם מתבצעים כתוצאה מגירושין, או בעקבות מצב של זוג הורים שאינם נשואים זה לזה כהחלטה מוסכמת. במצבים בהם יש התנהגות מחפירה של הצד שאמור לקבל את תשלום המזונות עבור ילד אחד או יותר, בית המשפט יכול לפטור את התשלום מהצד המשלם. כאשר בית המשפט קובע את עלות התשלום החודשית של האב, הוא לוקח בחשבון את הצרכים ההכרחיים והבסיסיים של הילד וכך מחליט על גובה המזונות החודשי.

 איך קובעים את הגובה של מזונות ילדים?

כאמור, בית המשפט מחוייב לקבוע את הצרכים, שבלעדיהם ילד לא יכול להתקיים, כמו ילד רגיל לכל דבר. צרכים כמו ביגוד, הוצאות רפואיות מזון עבור ילד אחד או יותר, ייחשבו לצרכים הכרחיים בשונה מחוגים, דמי כיס, מתנות לחגים ולימי הולדת, שלא ייחשבו בתור צרכים הכרחיים. בנוסף, בכדי לקבוע את גובהן של המזונות החודשיים, יברר בית המשפט את השכר של האב, הכולל גם הכנסות שאינן קשורות לעבודתו בצורה ישירה, כמו שכר דירה מרכוש נוסף שיש בבעלותו. חוק מזונות ילדים לוקח בחשבון את כושר ההשתכרות הפוטנציאלי של האב ולא מתבסס רק על השכר שלו.

 איך נקבע תשלום המזונות כשיש יותר מילד אחד?

בשונה ממה שרבים מהאנשים חושבים, מזונות למספר ילדים החיים באותו הבית, אינם נקבעים בעקבות הכפלה של סכום תשלום המזונות, המשולמים עבור ילד אחד. אם האב משלם בתוך תשלום המזונות מאפיינים כמו שכירות או חשבון חשמל, אין זה אומר שיש להכפיל את הסכום על ילד נוסף. הסכום המינימלי עבור ילד אחד שאב משלם עומד על 1,150 ש״ח ואינו כולל בתוכו הוצאות המכונות מדור וגן.

כאמור, תשלום מזונות ילדים מורכב מצרכים הכרחיים כמו מזון, הלבשה והנעלה, חינוך ובריאות. בנוסף, האב ישלם הוצאות על צרכים שאינם הכרחיים על פי שיעור שנקבע מראש בחוק כמו חוגים, מספרה או טיפולים קוסמטיים וחיובי מדור (מים, חשמל, גז, שכירות וכבלים), המחייבים את האב להשתתף בשיעור של בין 30%-50% על הוצאות אלה – תלוי במספר הילדים המשותפים של הזוג.